Buscar este blog

1 jul 2020

ASSETJAMENT LABORAL-MOBBING EN TEMPS DE CORONAVIRUS




Diversos estudis asseguren que al voltant d'un 15% dels treballadors són víctimes de comportaments agressius en el seu entorn laboral.

Per al treballador / a es torna més complexa la situació d'assetjament laboral amb la pandèmia de la covid-19, ja que suma la inseguretat de salut, el desambient laboral, les condicions de treball, les relacions entre treballadors, les obligacions, o els requeriments de l' empresa on es generen respostes d'actuacions destructives i danyoses.

És de vital importància que la víctima reculli proves que posin de manifest la situació que estan vivint en el seu treball. Per a això, és rellevant saber i tenir clar que es considera assetjament  laboral:
  •  Rebre insults o crítiques emeses a nivell públic.
  •  Molestar el treballador durant el seu temps lliure amb trucades, missatges, ...
  •  Deixar a l'treballador sense tasques o, per contra, sobrecarregar-amb la intenció de generar estrès.
  •  Separar físicament el lloc de treball de la víctima d'la resta dels seus companys.
  •  Difondre rumors difamatoris que afecten la imatge de treballador.

Arribats a aquest punt, recórrer a advocats especialitzats és indispensable per acabar amb una situació d'assetjament laboral. L'assetjament laboral o mobbing és un dels problemes més greus als quals s'enfronten els treballadors d'una empresa. Si ho has patit alguna vegada segur que saps el complicat que resulta manejar una situació així i fer prevaler els teus drets. Saber detectar-ho a temps i trobar els recursos legals adequats per aconseguir acabar amb ell. El procediment a seguir per denunciar aquest tipus de situacions:

Denúncia davant l'empresa. El primer pas és comunicar els fets a l'empresa. L'ideal és fer-ho per escrit i aportar còpies de les proves. El destinatari de la denúncia ha de ser el departament de Recursos Humans, el de Riscos Laborals o la pròpia direcció de l'empresa. Els advocats també aconsellen informar el representant dels treballadors, si n'hi ha.

Denúncia davant la Inspecció de Treball. Si l'empresa no pren mesures per corregir la situació o si aquestes són ineficaços, el segon pas és posar el cas en coneixement de la Inspecció de Treball. A continuació, aquest organisme ha de fer una inspecció a l'empresa i si s'estima que el denunciant té raó pot arribar a imposar sancions.

Denúncia davant els tribunals. La via judicial és l'últim recurs. En funció dels fets denunciats, s'haurà d'acudir a la jurisdicció Social o a la penal. També es pot seguir la via de la jurisdicció civil per reclamar responsabilitats a l'assetjador o assetjadors.






No hay comentarios:

Publicar un comentario